Fler familjer får en fristad på Ronald McDonald hus

Fler familjer får en fristad på Ronald McDonald hus

Det är lättare att bli frisk när man får ha familjen nära. Det är idén bakom verksamheten som låter svårt sjuka barn och deras familjer bo tillsammans i en hemlik miljö under en svår tid. Men behovet är stort och i tisdags togs första spadtaget för en utbyggnad på ytterligare 13 rum i Göteborg med sikte på invigning inom ett år.

Första spadtaget för de små.

– Vi tar idag emot 600 familjer årligen och när detta nu tar fart kan vi ta emot ytterligare 250 familjer varje år, det är verkligen positivt säger Anna-Karin Norrman, verksamhetschef för Ronald McDonald-huset i Göteborg.

Till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus remitteras sjuka barn från hela landet. När det är långt till hemmet och sjukhusvistelserna sträcker sig över flera dagar, veckor eller månader erbjuds möjligheten för familjen att leva tillsammans i en miljö som så långt som möjligt liknar ett riktigt hem.

– Vi erbjuder en lugn, trygg och hemlik miljö mellan behandlingstillfällena där familjer kan umgås och laga mat tillsammans, där barnen kan busa och leka i lekrummet och där familjer kan hitta stöd hos varandra och prata med andra i samma situation, säger Anna-Karin.

Under en högtidlig ceremoni i barnens tecken sattes spadarna symboliskt i marken. En av dem som möjliggjort utbyggnaden är ambassadören och hockeystjärnan Henrik Lundqvist som engagerar sig i välgörenhet. Han berättar att Göteborg har betytt mycket för honom och att han därför gärna vill visa sitt stöd i projektet. Med under dagen var också Frölunda representerat med bland andra tvillingbrodern Joel Lundqvist, FCH-kaptenen. De fick förstås avsluta dagens festligheter genom att skriva fotografer till både gamla och unga.

Se fler nyheter

2023-12-06

Julpyntet extra viktigt för barnen på sjukhuset

Mitt i sjukhusets vardag, sprider julpyntets enkla magi extra glädje. För de små hjältar som tillbringar jullovet på sjukhuset i stället för hemma, blir varje julgran och tomte en...

Läs mer
2023-12-05

Känslostorm när Hilma hyllas på isen

Frölunda HC:s välgörenhetsmatch för barnen på Drottning Silvias barnsjukhus den 25 november blev en känslosam stund för alla närvarande. Tillsammans med våra partners, såg vi när 8-åriga Hilma, gick...

Läs mer
2023-12-01

Godis som både skapat gott och gör gott

Vi vill ge ett stort tack till Sara på Wellibites som samlat in hela 149 175 kr! Wellibites tog fram en specialdesignad påse designad av barn för barn som under...

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev