Syskonstödjare

När ett barn blir sjukt hamnar omedvetet nästan allt fokus på det sjuka barnet i familjen, de andra barnen som är friska hamnar lite vid sidan av. Det är för dessa barn som syskonstödjaren finns.

Syskonstödjaren träffar dagligen syskon till barn som behandlas för olika sjukdomar. Allvarliga diagnoser medför ofta långa behandlingstider och då hamnar lätt det friska barnet i skymundan. Syskonstödjaren har tid att se syskonen och sätta hen i centrum för en stund. Tillsammans kan de hitta på roliga saker både på och utanför sjukhuset.

Syskonen får möjlighet att prata om sin situation, sin oro för sin sjuka syster eller bror och kan med hjälp av syskonstödjaren att få svar på sina frågor och bli mer delaktiga i vad som sker i den pågående behandlingen. Barnen får också möjlighet att komma i kontakt med andra syskon och få nya vänner. Syskonstödjaren finns till för alla familjer på sjukhuset oavsett avdelning eller sjukdom. Träffarna är ofta i Lekterapins lokaler, men ibland åker man på olika aktiviteter utanför sjukhuset som exempelvis cafébesök, lekplatser eller en mysig korvgrillning i skogen.

Det är Insamlingsstiftelsen som tillsammans med sjukhuset som står bakom finansieringen av syskonstödjaren. Du kan nå syskonstödjaren på Lekterapin eller via telefonnummer: 0702 26 55 37

Prenumerera på vårt nyhetsbrev