Sjukhusclowner

Sjukhusclownerna finns flera dagar i veckan på Drottning Silvias barnsjukhus. De skapar förtroende och sprider glädje och minnesvärda stunder och det mycket värdefulla arbete som clownerna utför är möjligt tack vare Insamlingsstiftelsen.

Ett möte kan vara fyllt av bus och skratt, men de är inte där enbart för att underhålla utan att också hitta livskraften och se det friska i varje barn. Skrattet blir en läkande bonus som gör att barnet slappnar av och kan frigöra endorfiner och lyckohormoner som i sin tur minskar smärtan och förbättrar både sömn och aptit. De blir också mer motståndskraftiga mot stress och infektioner.

Utöver sång och skratt har clownerna en viktig funktion som känsloventiler där allt som kan vara svårt att säga till de som står en nära kan få komma ut. Ett av barnen beskrev clownernas betydelse så här; “Till clownerna säger jag sådant som jag inte vågar säga till mamma och pappa. De blir så ledsna då.” En familj kallade sjukhusclownerna för ”ett ljus i mörka tider”.

Med hjälp av deras närvaro blir det många oväntade leenden varje dag. Insamlingsstiftelsen är huvudfinansiär för clownerna som möter barn på Drottning Silvias barnsjukhus. Clownverksamheten sker i samarbete Clownkliniken.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev