Musikstudion

Musik kan påverka våra känslor och vår sinnesstämning. På Drottning Silvias barnsjukhus finns musikstudion och en musikpedagog som ger barn och ungdomar möjlighet att fly ”vardagen” på sjukhuset och fokusera på glädjen i att skapa musik.

Studion har funnits sedan 2006 och drivs idag helt i Insamlingsstiftelsens regi. Här möter barnen musikpedagogen Paul som hjälper dem med att både leka och skapa. Det behövs inga förkunskaper eller specifika intressen inom musik, utan alla är välkomna. Barn som vistas på sjukhuset under en längre tid har ofta svåra sjukdomar så som exempelvis medfödda hjärtfel eller immunbrist. Då kan det vara skönt att få en paus i denna lilla fristad. För patienter som inte har möjlighet att komma ner till musikstudion och lekterapin, kan Paul göra besök på avdelningen. Då tar han helt enkelt med sig det material och instrument som de har kommit överens om och så knackar han på hos dem istället. Möjligheterna är många! Någon kanske vill testa och se hur det känns att sjunga i en mikrofon eller kanske få chansen att spela trummor för första gången. Linnea 19 år, tidigare patient på barnsjukhuset, valde att spela in sin egen skiva.

Linnea berättar att hon skriver som bäst när hon är ledsen. Då kommer det ut. Hon berättar också att de tillfällen hon fick lov att komma till studion var de stora ljuspunkterna under en svår tid. Här kunde hon koppla bort resten av världen och bara fokusera på sin musik. Nu kommer det viktigaste av allt. Hon blir glad av att sjunga, och denna extra glädje vill stiftelsen kunna bidra med. Insamlingsstiftelsen arbetar med många olika områden när det kommer till patienternas läkande process, och musikstudion är en del av det.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev